Aandacht voor je teams als competentie voor effectief leiderschap.

Nov 19, 2020
Aandacht voor je teams als competentie voor effectief leiderschap.

“Winners focus, losers spray”, zeggen ze weleens. En wat ons betreft is dat een absolute waarheid. Want aandachtige leiders richten zich op wat ze willen bereiken en denken na over hoe ze hun team(s) daarin kunnen ondersteunen. Vind jij het soms moeilijk om oprecht aandachtig te zijn voor je team? Dan hebben wij 4 tips voor je klaarstaan die je meteen op weg helpen. 

Maar eerst maken we duidelijk hoe je de richting voor je werknemers bepaalt. Want aandacht hebben voor je team, lukt alleen als je bedrijfsfocus duidelijk is. 

Vind je focus en bepaal de richting voor je werknemers 

Door als leider scherp te stellen welke zaken bijdragen aan de vooropgestelde doelstellingen, vermijd je de dingen die dat niet doen. Alleen zo geraken jij en je team vooruit. Focus jij je momenteel alleen op de taken die nu voor je neus liggen? Dan is wellicht je richting nog niet bepaald en word je simpelweg meegesleurd door de waan van de dag. 

We weten nu dat succesvol leidinggeven begint bij een duidelijke focus: hier, nu en op de toekomst. De regel om die te bekomen is eigenlijk heel simpel: zorg dat je een duidelijk beeld hebt van wat je wilt en negeer al de rest. Maar hoe doe je dat in zo’n complexe, volatiele wereld? Hoe blijf je wendbaar en behoud je de volle aandacht in een maatschappij waar we verondersteld worden om altijd en overal bereikbaar te zijn?

4 tips om als leider je focus te bewaren

Performante organisaties erkennen het effect van afleidingen. Daarom werken ze acties uit die voorkomen dat hun workflow te pas en te onpas onderbroken wordt. Denk maar aan die storende tussendoortjes van collega's, micro-managers of ongeduldige klanten. Acties om die storende factoren te vermijden, delen we maar al te graag met jou.

🧭  Focus op jouw doelen en waarden 

Met het juiste doel voor ogen is het makkelijker om correcte beslissingen te nemen. Maar het helpt ook als de motivatie voor die beslissingen gebaseerd is op je kernwaarden. Dat vertelden we je al in onze blogpost over moedig leiderschap. Verstandig leidinggeven betekent tijd nemen voor je bedrijfsbeslissingen en regelmatig reflecteren. Doe jij dat ook? 

🧭  Bereid je voor op wat kan komen

Pro-activiteit is een gewenste eigenschap voor elke leider. Eender welke vorm van pro-activiteit verwerken in het DNA van je organisatie zorgt ervoor dat je kunt inschatten wat er komen kan. Zo ben je minder snel verrast en kun je ageren op wat écht belangrijk is. Wil je graag leren hoe je bepaalde veranderingen op voorhand beter kunt zien aankomen? Dan is auteur Spencer Johnson daar de ideale persoon voor. Misschien wel een boekentip voor op je verlanglijstje? 😉

🧭  Installeer een zen-ruimte in je kantoor

Landschapskantoren zijn nefast voor de concentratie van je medewerkers. Het storende geluid van telefoons en pratende collega’s zijn de grootste afleidingen. En ook in je thuiskantoor kan het al eens onverdraagzaam rumoerig zijn. Denk maar aan die spelende kinderen op de achtergrond, huisdieren die het net iets te bont maken en de grasmaaier van de buren die elke dag lijkt aan te staan. 

Richt daarom een zen-ruimte in waar je collega’s af en toe kunnen werken aan taken die meer concentratie vergen. Dit versterkt bovendien de productiviteit van jou en je werknemers en het helpt om beslissingen doordacht te nemen. Want je kunt er in alle rust over nadenken.

🧭  Bewaak je eigen stressniveau en dat van je medewerkers

Af en toe een stresspiek, zoals bij een deadline, mag er gerust zijn. Te veel of aanhoudende stresspieken daarentegen tonen aan dat er een structureel probleem is. Neem je verantwoordelijkheid door te veel afwisseling in taken te voorkomen. Zorg ervoor dat je medewerkers hun pauzes nemen zodat ze hun energie kunnen bijtanken. En doe dat zelf ook. Want sterke leiders besteden ook aandacht aan zichzelf.

Met deze tips heb je al een viertal acties om aan de slag te gaan. Hiermee kun je je focus bepalen en aandachtig worden voor de noden van je team. Wil je graag verder groeien tot een succesvolle leider? Frieda begeleidt je graag in de boeiende wereld van leidinggeven.

Contacteer Frieda

Copyright © 2024 CompanyWise • Privacy PolicyCookie policy