Kwetsbaarheid als competentie voor authentiek leiderschap

Dec 10, 2020
Frieda Janssens
Kwetsbaarheid als competentie voor authentiek leiderschap
  •    Wil jij de leider worden waar mensen naar opkijken? 
  •    Droom jij van een team dat zijn mening durft te zeggen?
  •    Heeft jouw bedrijf nood aan werknemers die achter hun ‘baas’ staan?

Lees dan zeker verder. Wij vertellen je hoe jij een authentieke leider wordt.

Wat is authentiek leiderschap?

Authentiek leiderschap is een leiderschapsstijl waarbij de leider zich durft op te stellen zoals hij of zij is. In al zijn facetten. Moedig, gedreven en ambitieus, maar ook menselijk en kwetsbaar. Pas als je al je maskers afzet, word je aanzien als een moedige leider.

“Leiderschap gaat niet over titels of het hoekkantoor. Het gaat over de bereidheid om op te staan, jezelf te zijn en moedig te zijn. De wereld is wanhopig op zoek naar moedigere leiders. Het is tijd voor ons allemaal om ons beste beentje voor te zetten.” – Brené Brown

Maar hoe word je nu zélf zo’n authentieke leider? 

Vraag het aan Frieda of lees verder! 😉

Hoe je zelf een authentieke leider wordt in 5 stappen

Een authentieke leider kun je zijn vanuit je karakter, maar je kunt het ook perfect aanleren. Alles begint eigenlijk bij een bewustwording van wie je bent en welke beslissingen je maakt. Pas als je dat helder voor ogen hebt, kun je erin groeien. 

🧭 Toon dat je zelfbewust bent

Leiders waar anderen naar opkijken hebben allemaal één ding gemeen. Ze hebben een sterk zelfbeeld. Zoek uit waar je goed in bent en erken dat. Maar besef dat ook jij werkpunten hebt. Waarin kun jij nog verbeteren? Durf om feedback te vragen en zelf te reflecteren. 

🧭  Wees transparant in relaties

Authentieke leiders hebben geen verborgen agenda's en zijn altijd integer. Laat werknemers weten dat je om hen geeft als individu en medemens. En erken inspanningen en veerkracht. 

Maar durf het ook te zeggen als je minder tevreden bent. Zorg er dan wel voor dat je gedreven bent in opbouwende feedback geven. Dat begint bij luisteren naar je medewerkers, emoties en empathie tonen en ervoor zorgen dat je aanspreekbaar bent. Kortom laat je menselijke kant zien.

🧭  Creëer evenwicht voor elke beslissing

Leiders die input vragen van het team alvorens een beslissing te nemen, worden als authentiek aanzien. Ze willen naar tegengestelde standpunten luisteren en blijven open voor discussie voordat ze een richting bepalen. Ze beseffen dat ieder lid volwaardig is binnen het team en dragen dat ook uit. Is dat iets dat jij nu al doet? Of wil je hierin groeien?

🧭  Toon moreel perspectief

Authentieke leiders worden gedreven door ethiek en streven ernaar om 'het goede te doen'. Zelfs als dat de bedrijfsresultaten negatief zou kunnen beïnvloeden. Door tijd te nemen om - zoals hierboven - alle standpunten naast elkaar te leggen, kun je die beslissing maken. Doe zo wat juist is en wees het toonvoorbeeld van authentiek gedrag. 

🧭 Durf je kwetsbaar op te stellen

Misschien is dit nog wel de belangrijkste van allemaal. Jij bent geen übermensch. En het is moedig en sterk om dat te beseffen. Door aan te geven wanneer het eens wat minder met je gaat, je fouten toe te geven en je te verontschuldigen voor zaken die mis gingen, toon je aan de buitenwereld dat jij niet beter bent dan de rest. Dat jij ook maar gewoon probeert om een rol te vervullen. Net zoals we dat allemaal doen. 

De positieve effecten van authentiek leiderschap

Geloof ons, authentiek leiderschap is meer dan een zakelijk buzzword. Het zorgt voor heel wat positieve effecten die een grote invloed kunnen hebben op de groei van een bedrijf: 

  1. Het verhoogt de betrokkenheid van medewerkers. 
  2. Trekt dialogen open en creëert een bedrijfscultuur waarin elk teamlid verbonden is.
  3. Inspireert medewerkers om te groeien. Want ze zien dat zelfs mensen in leidinggevende posities niet perfect zijn. 
  4. Stimuleert vertrouwen, want werknemers die worden aangemoedigd om inzichten en meningen te delen, krijgen meer vertrouwen in zichzelf en in hun leiders. 
  5. Trekt de jongere generatie aan. Een maatschappelijk verantwoord bedrijf met een leider die aandacht heeft voor diversiteit en menselijkheid is van cruciaal belang voor onze millennials. En zij bepalen de toekomst.

Wil jij ook groeien tot een authentieke leider? Wij begeleiden je met succes. 

Contacteer Frieda en zet de eerste stap.

Contacteer Frieda

Copyright © 2024 CompanyWise • Privacy PolicyCookie policy