Zingeving als competentie voor waardengedreven leiderschap

Dec 17, 2020
Frieda Janssens

Waarom waardengedreven leiders zo succesvol zijn.

 • Springen jouw medewerkers uit hun bed om te komen werken? 
 •  Doen jouw medewerkers regelmatig een extra effort?
 •  Gaan jouw medewerkers voor jou door het vuur

Als dat zo is, dan zit er wellicht een waardengedreven leider in jou. Maar wat omvat dat nu precies, waardengedreven leiderschap? Wij leggen de geheimen bloot.

Wat is waardengedreven leiderschap?

We spreken van waardegedreven leiderschap als leiders welzijn boven welvaart stellen en een innerlijke drive ervaren om te doen wat juist is eerder dan te doen wat geld opbrengt. 

Begrijp ons niet verkeerd, organisaties zijn er enerzijds om de economie draaiende te houden en onze welvaart te voorzien. Maar anderzijds hebben ze ook het potentieel om een voorloper te zijn in ‘het goede doen’. Ze hebben de mogelijkheid een hele achterban te ontwikkelen om hun visie mee uit te dragen en zo de wereld te verbeteren.

Wij ervaarden met CompanyWise al verschillende situaties waar waardengedreven leiderschap nodig was. Klanten waarbij ieder voor zich werkte en er geen vertrouwen was tussen collega’s noch directies. Lees hier hoe we dat aanpakten.


Hoe herken je een waardengedreven leider?

Het idee dat je organisatie meer bijdraagt aan de maatschappij dan alleen op economisch vlak is de basis die nodig is om te kunnen groeien tot een waardengedreven leider. 

“The very essence of leadership is that you have to have a vision. You can’t blow an uncertain trumpet.” – Theodore M. Hesburgh

Daarnaast herken je waardengedreven leiders ook aan hun acties. Ze...

 • Doen wat ze zelf zeggen en verwachten hetzelfde van anderen. They walk the talk
 •  Streven naar extern én intern welzijn.
 • Behandelen medewerkers niet als vervangbare individuen, maar zijn zich ervan bewust dat medewerkers ruimte nodig hebben om zich te kunnen ontplooien tot gezonde individuen.
 • Leggen nadruk op de vorming van gezonde relaties en een rechtschapen cultuur, eerder dan alleen op geld. “Geld maakt dingen mogelijk, niet nobel.”
 • Beseffen dat het moedige aspect van het hoger doel gecombineerd met de impact op vlak van zingeving en voldoening niet te koop zijn met geld. 


De 4 effecten van waardengedreven leiderschap.

1. Gelukkigere werknemers

Als je verwikkeld bent in activiteiten waarin je echt gelooft, ervaar je als mens een buitengewoon hoge intrinsieke motivatie en exceptioneel doorzettingsvermogen. Dat versterkt het zelfbeeld en draagt op zijn beurt dan weer bij tot persoonlijk welzijn. Daar kan een verplichte loonbrief alleen niet tegenop.

2. Spontane sollicitaties

Deze leiders hoeven niet op zoek te gaan naar nieuwe werknemers. Die komen vanzelf aankloppen. Daardoor heeft de leider de mogelijkheid om kandidaten van bovengemiddeld niveau te selecteren en te zorgen voor een perfecte match met de cultuur van de organisatie.

3. Kracht om mensen te mobiliseren

Deze leiders hebben de kracht om te mobiliseren. Zij kunnen verandering doorvoeren. Zij kunnen vooruitgang creëren. Niet met kleine stapjes, maar met hele grote.

4. Personeel trekt aan één zeel

De prikkel om samen te werken is zo sterk dat hun eigen belangen zelfs opzij zetten als dat nodig is om een gezamenlijk doel te bereiken. Vertrouwen en teamspirit ontwikkelen zich als vanzelf. 

Zit er een waardengedreven leider in jou? Doe de test

Jij vraagt je wellicht af: “zit er een waardengedreven leider in mij?” Wel, laat ons de test doen. 

 •  Inspireer jij anderen met je visies?
 • Wil je met je bedrijf zowel ‘geven’ als ‘nemen’ van de maatschappij?
 • Stel jij het vooruit helpen van mensen en de planeet voor op het financiële luik? 

Als je zonet drie keer ‘ja’ antwoordde, dan zit er een waardengedreven leider in jou. Eentje waar de wereld op zit te wachten. Tijd om naar voren te treden en te laten zien hoe leidinggeven anders kan. Wij begeleiden je met succes.

Contacteer Frieda of vul onze CompanyScan in

Copyright © 2024 CompanyWise • Privacy PolicyCookie policy