De juiste sollicitatievragen

Beste Frieda,

We hebben net een mooi traject afgerond met CompanyWise en kunnen nu eindelijk zeggen dat we gealigneerd zijn met onze kernwaarden. We hebben duidelijke afspraken over welke attitudes we wel of niet accepteren. Zo kunnen we een volgende stap zetten naar open feedback die op gedrag is gebaseerd en dus niet persoonlijk is.

Onze cultuur heeft ons geen windeieren gelegd: we zijn in het proces om een ontwerper aan te werven.  Er hebben zich een aantal kandidaten aangemeld waarvan ik een short list maakte aan de hand van hun competenties. Ik maak me echter zorgen of we wel de ‘juiste’ persoon selecteren die past in onze bedrijfscultuur. 

Hoe begin ik daar aan? Ik kan de vraag stellen welke waarden ze zelf belangrijk vinden, maar hoe weet ik of ik een ECHT antwoord krijg en niet wat ze denken dat ik graag hoor?

DHW: Designer Hoofd in de Wolken

Hallo Designer Hoofd in de Wolken,

Blij van jullie te horen en dat jullie daadwerkelijk aan de slag zijn gegaan met waarden als leidraad voor ‘in flow & on purpose’!

De vraag die je stelt is terecht: getalenteerde mensen is één ding, maar ze kunnen een negatief effect veroorzaken als ze niet passen in de organisatiecultuur, bijvoorbeeld door energielekken, wantrouwen, discussies en uiteindelijk de kost van vervanging.

Hier zijn enkele vragen die je kan gebruiken om te ontdekken hoe bewust kandidaten omgaan met hun eigen waarden:

  •   Beschrijf een moment waarop je er aanvankelijk aan dacht om je eigen fout bij een ander te leggen, maar je toch besliste om eigenaarschap te nemen.
  •   Hoe ga je om met verbroken afspraken? Wat zorgt ervoor dat je afspraken het meest verbreekt? 
  •   Vertel eens over een lastig gesprek waarbij je een negatieve boodschap moest geven. Hoe verliep het gesprek? Wat heb je geleerd?
  •    Wat zijn je favoriete manieren om fun in het werk te brengen?
  •    Wanneer is de laatste keer dat je je herinnert dat je iemand op het werk spontaan hebt gewaardeerd? Waarvoor waardeerde je hem of haar?
  •    Waar ervaar je in je leven het meest een gevoel van schaarste?
  •    Vertel me over een moment dat je overtuigd was van je gelijk over iets, maar toen van gedachten veranderde.

Ik ben zeker dat deze vragen je een idee gaan geven van wie het beste past in jullie bedrijf. Mocht je er dan nog niet uit zijn, dan raad ik je aan om de collega's te laten praten met de kandidaat. Zij voelen heel goed wie er in hun team past.

Hou me op de hoogte. Op gebied van onboarding kan ik je interessante tips geven..

Heb je zelf ook zo een vraag?

Stel ze via onderstaand formulier en CompanyWise beantwoordt ze graag.

Copyright © 2024 CompanyWise • Privacy PolicyCookie policy