Geroddel op de werkvloer

Hallo Sarah-Jane,

Op mijn werk wordt er nogal wat geroddeld. Bij de koffiemachine is het steeds een geroezemoes. Afgelopen week was er op maandag gepraat over privézaken van een collega. Op woensdag had ‘men’ gehoord dat de baas plannen heeft om de zaak te verkopen. Dat maakte mensen onrustig, de verhalen werden aangezwengeld en begonnen een eigen leven te leiden. Gevolg: stress, inefficiëntie, demotivatie.

Als collega’s mij benaderen met zulke verhalen, dan zou ik die graag afblokken, maar ik slaag daar niet in. Ik weet niet goed hoe ik dat moet doen zonder de ruiten in te slagen. Heb jij misschien een tip of methodiek?

Dank, 

Een integere collega

Dag integere collega,

geroddel op het werk. Het is een lastige materie. En het kan gevaarlijk zijn. Zeker als het gebeurt om ongenoegen te uiten of anderen nadeel te berokkenen. Weet je dat er zoiets bestaat als het maaiveldsyndroom? Dat heeft iemand die vanuit eigen onzekerheid anderen met een ‘betere’ reputatie onderuit haalt.  

Maar ik heb een heel eenvoudige tip voor jou om aan roddels te ontsnappen en zelfs voorgoed uit te roeien: de 3 filters van Socrates. Het zijn 3 eenvoudige vragen die je stelt aan de roddelaar.

1.  Is hetgeen je vertelt met 100% zekerheid waar?

2.  Is wat je me vertelt iets positief? Leidt het tot aangename gevoelens?

3.  Is de informatie noodzakelijk of nuttig voor mij?

Indien er op minstens 1 van deze vragen het antwoord ‘neen’ is, dan kan je beslissen om er geen gehoor aan te geven en dan ook die reden(en) meedelen.

Geloof me: deze aanpak is besmettelijk! Hou dit een maand vol en er zal een heel andere sfeer hangen op jouw werk.

Geluk ermee!

Sarah-Jane

Heb je zelf ook zo een vraag?

Stel ze via onderstaand formulier en CompanyWise beantwoordt ze graag.

Copyright © 2024 CompanyWise • Privacy PolicyCookie policy