Ik leid sinds kort het team waar ik lid van was.

Beste SJ,

Ik hoop dat je me kan helpen. Sinds kort ben ik gepromoveerd tot teamleader van het team waarin ik 5 jaar werkte. Het is ook de eerste keer dat ik als leidinggevende aan de slag ga. Dat, en het feit dat de collega’s nogal lauw hebben gereageerd op deze verandering, maakt dat ik me verlamd voel van de stress. Hoe ga ik daar best mee om? 

Onzekere teamleader in spe.

Beste toekomstige teamleader,

Leiding geven aan voormalige collega’s kan om verschillende redenen lastig zijn. Want met de 

mensen met wie je vertrouwelijk samenwerkte verandert de onderlinge relatie structureel. 

Toch zijn er belangrijke voordelen verbonden aan deze promotie.

Ten eerste: Je kent de collega’s goed en weet hoe ze kunnen uitblinken. Je weet dus perfect wat je kan delegeren of hoe je autonomie kan geven. Taken uitvoeren die men goed en graag doet creëert betrokkenheid en verhoogt de productiviteit.

Ten tweede: Je hebt kennis van zaken. Je kent de taken en verantwoordelijkheden van het team, waar het tegenaan loopt en welke procesverbeteringen het werk gemakkelijker kunnen maken. 

Je hebt dus al 2 jokers in handen die de aanvaarding van jou als leidinggevende verzekeren.

Hier volgen nog 3 tips:

  1. 1.  Wees open over jouw zoektocht naar een ‘andere’ relatie. Durf aan te geven dat jij dat niet vanzelfsprekend vindt, en vraag je collega’s om hun gevoelens te uiten. Door ruimte te geven aan de wederzijdse gevoelens, communiceer je bovendien dat je de mening van je mensen serieus neemt. 
  2. 2.  Wees streng maar rechtvaardig. Je nieuwe rol houdt in dat jij en alleen jij verantwoordelijk bent voor het teamresultaat. Het teambelang primeert altijd op de individuele belangen. Laat je dus niet beïnvloeden door collega’s ‘for old times sake’. 
  3. 3.  Relax! Er is een reden waarom je aangesteld bent als teamleader: het management ziet in jouw potentieel en groei die zowel jou als de organisatie ten goede kan komen. Straal zelfvertrouwen uit want zoals Ralph Emerson zei: “Zelfvertrouwen in twee derde van het succes”!

Ik hoop je hiermee enkele ankers hebt om naar terug te grijpen, in goede en kwade dagen. 

Veel succes met je verdere ontwikkeling!

Heb je zelf ook zo een vraag?

Stel ze via onderstaand formulier en CompanyWise beantwoordt ze graag.

Copyright © 2024 CompanyWise • Privacy PolicyCookie policy