8 Redenen waarom medewerkers bij jou vertrekken

Feb 19, 2021
Frieda Janssens

Het effect van erbarmelijk leiderschap

Inbreuken op regels, burn-outs, conflicten tussen werknemers. Het is steeds moeilijker om zowel een uitdagende als veilige context te creëren voor je team. Een context en een bedrijf waaraan ze graag bijdragen. Noem het gerust de grootste uitdaging voor een leider.

Alhoewel er vele redenen zijn waarom werknemers vertrekken, is er één die meestal niet openlijk uitgesproken wordt. Medewerkers die vertrekken omwille van jou, hun manager. 

“People join companies and leave their bosses.”

De 8 meest doorslaggevende klachten van medewerkers over hun baas

  1. 1.    Mijn baas is een tiran

Wanneer je als leider werk gedaan wil krijgen en dat doet door mensen te verplichten of door macht uit te oefenen, dan resulteert dat uitsluitend in positief gedrag wanneer je toekijkt. Deze leiderschapsstijl is verleden tijd. Verander je mindset en durf vertrouwen te geven. Benoem het belang van hun werk en focus op de gezamenlijke inspanning eerder dan de resultaten. Ontdek hoe je vertrouwen aan je team geeft. 

  1. 2.    Mijn baas beslist op z’n eentje

Waar klop je aan als je verbeterpunten wil rond werkprocessen en interne uitvoering? Juist, bij de mensen die het dichtste bij de uitvoering staan. Als ze daar niet in erkend worden en zich voorbij gestoken voelen, kan dit leiden tot moedeloosheid en uiteindelijk zelfs tot een burn-out. Erken de bijdrage van elk teamlid in je bedrijf. Wees je ervan bewust dat elke medewerker een deel is van een sterke schakel en ze zo allemaal evenwaardig zijn. 

  1. 3.    Mijn baas controleert me constant

Regelmatig komen we situaties tegen waarin leiders beginnen micromanagen. Dit dilemma op de werkvloer  is daar een mooi voorbeeld van. Ooit vertelde een team me ook het volgende verhaal. “Stel, we hebben een autobus en onze manager geeft ons de sleutels omdat hij vindt dat we zelf mogen rijden. Maar tegelijkertijd hangt hij constant over onze schouders en geeft hij opmerkingen: “Nu links afslaan!” “Pas op voor die paal!” “Snel gas geven en naar derde versnelling schakelen!” Kortom, we mogen niet beslissen over WAT we doen, laat staan HOE we onze job doen. Alsof we kleine kinderen zijn.”  Toen gingen er heel wat alarmbellen bij ons af. Want het effect op lange termijn is dat mensen geen verantwoordelijkheid meer durven nemen. Het is immers toch nooit goed genoeg. Vertrouw op je mensen, je hebt hen ooit aangenomen omdat ze je overtuigden van hun expertise. Geef hen de vrijheid om te tonen wat ze in hun mars hebben.   

  1. 4.    Mijn baas viseert me

Feedback geven en ontvangen is goed, op voorwaarde dat het gaat om de taken en niet om de persoon. Probeer regelmatig uit te zoomen in een situatie en de fout niet meteen bij de andere te leggen. Kijk eerst naar jezelf: heb jij je boodschap misschien niet duidelijk genoeg geformuleerd?

  1. 5.    Mijn baas heeft geen ruggengraat

Als begeleiders horen we vaak dat gemaakte afspraken geen stand houden. Ze verwateren met de tijd. De oorzaak? Managers die hun teams of sommige medewerkers niet durven aanspreken op ongepast gedrag. Zo creëer je de indruk dat je op termijn mag vervallen in oude gewoontes en dan geraak je geen stap vooruit.  Volg regels nauwgezet op en hou ze onder de aandacht. Elk kader heeft zijn reden.

  1. 6.    Mijn baas geeft geen langetermijn perspectief

Niets mooier dan je inzetten voor een hoger doel. Dat is wat men ‘going the extra mile’ noemt. Als dat doel niet leeft in de organisatie, komen mensen alleen nog voor het transactionele: voor wat hoort wat. Dan voelden ze zich niet verbonden met je bedrijf. Geef je personeel iets om naartoe te streven. Maak je visie transparant met duidelijke en haalbare milestones.

  1. 7. Mijn baas luistert niet

Je merkt het misschien niet altijd op, maar medewerkers vinden jouw mening van cruciaal belang. Wanneer ze een punt willen maken en jij als baas of leider niet eens opkijkt of naast de kwestie antwoordt, ervaren ze dat als frustrerend. Gehoord worden is essentieel voor een open relatie. Want medewerkers die zich niet gehoord voelen, houden zich in. En wanneer de energie en betrokkenheid daalt, verminderen ook de prestaties en inzet. Neem de tijd om te luisteren en doe er iets mee.

  1. 8.    Mijn baas is onzichtbaar

Heb je het te druk met vergaderen, met krijtlijnen uitzetten en cijfers na te kijken? Kom je daardoor weinig of niet toe aan een goed gesprek met je medewerkers? Dan kom je over alsof je geen interesse hebt noch waardering. Als je dan iets van je medewerkers gedaan wil krijgen, zal je automatisch een bepaalde druk gaan uitoefenen. En dat brengt ons terug naar klacht nummer 1. 😉

Herken je sommige punten en wil je het anders aanpakken? Wij begeleiden je met succes tot de leider die je wil zijn. 

Stuur me een mail of Ontdek onze aanpak

Copyright © 2024 CompanyWise • Privacy PolicyCookie policy