Ego als dooddoener voor goed leiderschap?

Jan 9, 2021
Frieda Janssens

Hoe jouw ego je leiderschapskwaliteiten bepaalt

Krijg jij als leider ook weleens te horen dat je een groot ego hebt? Dat maakt menig leider weleens mee. Beschuldigingen rond je ego gebeuren meestal wanneer je beslissingen neemt die niet altijd door medewerkers of externen gesmaakt worden. Zij vinden dat die beslissingen je eigenbelang dienen. 

Noem ego gerust de grootste valkuil voor goed leiderschap. Of je ego ook effectief de dooddoener is voor goed leiderschap, dat hangt af van je zelfbeeld. We duiken er dieper in!


Wat is 'ego'?

Ego is het beeld dat we van onszelf hebben. Het is wat we denken dat we zijn. Daarin zit al de eerste misvatting: het is niet noodzakelijk wat we effectief zijn, maar wat we denken te zijn.

Het beeld dat we van onszelf hebben, wordt in onze hersenen gecreëerd tijdens onze opvoeding. Het werkt conditionerend: hoe vaker je te horen krijgt dat je goed bezig bent, des te sterker je ego wordt. Het omgekeerde telt dan ook. Maar ons ego zorgt er ook voor dat we ons onbewust gaan gedragen op een manier die onszelf een positief gevoel geeft. Dat is geen verzet van onze kant, onze hersenen zijn zo geprogrammeerd.

Denk maar aan iemand die verliest bij een gezelschapsspel en zegt dat hij de anderen heeft 'laten' winnen. Zo zet hij of zij de negatieve ervaring onbewust om in een gevoel van superioriteit of mededogen. Of wanneer je je collega bestempelt als een autist omdat zijn werkplek er piekfijn opgeruimd bij ligt terwijl jij eerder van ‘orde in de wanorde’ houdt. Jij bent dan in jouw ogen de ‘normale’ en je collega de ‘abnormale’.

3 egokwesties die jouw leiderschap in gevaar brengen

Denken dat je niet genoeg hebt. De perceptie dat je financieel of fysiek niet genoeg hebt, maakt dat je beslissingen neemt die anderen kunnen benadelen.

Denken dat je er niet bijhoort. Dat maakt dat je je anders voordoet dan je bent. Voor vele leidinggevenden is de paradox tussen geliefd zijn enerzijds en onpopulaire beslissingen nemen anderzijds, moeilijk om dragen. 

Denken dat je geen fouten mag maken. Je innerlijke criticus vindt dat je niets fout mag doen en beter moet zijn dan anderen. Dan probeer je te krampachtig het beste uit jezelf te halen en leg je misschien wel fouten in andermans schoenen. 

Herken jij je hierin? Dan heb je moeite om je kwetsbaar op te stellen en zal je anderen ‘die het beter hebben’ sterk veroordelen. Deze blogpost over kwetsbaarheid in leiderschap staat boordevol antwoorden voor jou. Zeker de moeite om te bekijken, leider!


Bewustzijn als oplossing voor je egokwesties

Door te weten hoe je als mens of leider in elkaar steekt en wat de impact van jouw acties is op anderen, ben je beter in staat om los te komen van je ego, bewuster leiding te geven en authentieker te leven. Maar hoe doe je dat nu?

We starten hier en nu samen met jou het traject om een zelfbewuste leider te worden. 👇

Jouw to do vanaf nu: reflecteren en gevoelens neerschrijven

Neem elke avond de tijd om na te denken over een lastige situatie van die dag en schrijf je gevoelens neer: 

  •  Wat is het ‘pure’ feit en hoe interpreteer je dat? Welk verhaal koppel je eraan?
  •  Als er andere verklaringen voor deze situatie zouden zijn, wat zouden die dan zijn?
  • Met welk deel van de gegeven situatie worstel je?
  • Wat maakt jou angstig of bezorgd?
  • Wat zou er gebeuren als je ervoor kiest om te accepteren dat je geraakt bent? Voel je jezelf dan lichter?

Leiders die vrede hebben met hun mankementen, komen meer tot zelfontwikkeling. Want wie comfortabel is met zichzelf en zich niet constant verplicht om voortdurend te moeten, komt vlugger uit zijn comfortzone. Hoewel kwetsbaarheid moeilijk, eng en gevaarlijk voelt, schept het ook een diepere verbinding met de omgeving. En alleen zo kun je groeien. 

Laat je begeleiden en word de leider die je zo graag wil zijn. 

Contacteer ons!

Copyright © 2024 CompanyWise • Privacy PolicyCookie policy