Ego als katalysator voor goed leiderschap

Jan 22, 2021
Frieda Janssens

In de voetsporen van Gandhi, Roosevelt en Einstein

Een sterk ego hebben wordt vaak gezien als een valkuil voor goed leiderschap. Dat leerde je in de vorige blogpost al. Maar wat als je jouw ego inzet om mensen en organisaties naar een hoger niveau te tillen? Wat als je ego niet in de weg staat van je leiderschap? Dan gaan er heel wat deuren open. Tijd om te ontdekken hoe jouw ego je een stap dichter bij goed leiderschapbrengt.  

Wat van Gandhi, Roosevelt en Einstein ijzersterke leiders maakte

Gandhi, Roosevelt en Einstein, het zijn misschien wel de meest leidinggevende figuren aller tijde. Wat zijn de geheimen van hun succes bij hun volgers? 👉 Ze zien wat er fout gaat, maar focussen er niet op. Ze denken met een positieve mindset in mogelijkheden in plaats van in tekorten.

Gandhi was gekend voor zijn mentale vastberadenheid. Een doorbijter die een wereld wilde creëren waar plaats is voor ieders behoefte, ethiek en sociale verantwoordelijkheid. En dat vroeg om een gigantische portie zelfbeheersing om zich niet te laten afleiden door weerstand.
Roosevelt stond bekend voor zijn optimisme en zijn visie op zelfbeschikking in termen van welzijn en welvaart. Noem hem gerust een inspirerende visionair die kracht putte uit het kleinste sprankeltje hoop op een beter leven. 

Einstein ten slotte, was een meester in relativeren en motiveren. Hij kon anderen laten ontdekken welk potentieel ze in zich hebben en hoe ze dat verder konden ontwikkelen. Hij was ervan overtuigd dat die leerlingen betere meesters zouden worden dan hun onderwijzers zodat ze de maatschappij nog beter zouden dienen. 

Het geheim van hun succes

Wat deze leiders gemeen hebben met elkaar is dat ze het menselijk potentieel benutten. Ze bieden hun ideeën aan iedereen aan, zonder uitzondering. De waarden die ze nastreven zijn van een hoger niveau en in het belang van het grotere geheel: maatschappelijke betrokkenheid, empowerment, vertrouwen, verbinding, tolerantie. Maar vooral: ze hebben een sterk ego zonder eigenwijs te zijn.

Word een even authentieke visionair met behulp van je ego

Geïnspireerd door Gandhi, Roosevelt en Einstein ? Dan kan je bereid zijn om aan jezelf te werken. Het hoeft niet direct iets wijds te zijn, wel iets wijs. Kleine dingen kunnen al een wereld van verschil maken. Klaar? Let’s go!

Dagelijkse oefening

Neem elke avond de tijd om na te denken over je dag. Schrijf je gevoelens neer, dat geeft jou meer bewustzijn. En als je onze vorige blogs hebt gelezen, weet je welk verschil dit maakt. 😉 

  • Met wie voelde je je verbonden vandaag?
  •  Voor wie ben je van betekenis geweest vandaag?
  • Wie heb jij een welgemeende dankjewel gezegd of een compliment gegeven? Wat kreeg je daarvoor terug? Smaakt dat naar meer?
  • Hoe kan je met de ervaring van vandaag morgen nog een betere leider zijn?

Als je dagelijks een paar minuten neemt om hierover na te denken, voel je al na enkele weken het verschil. Je wordt stilaan een leider met een voorbeeldfunctie die anderen aanzet om te denken in mogelijkheden

Je zal een organisatie leiden die naar buiten kijkt om proactief - naast een economische - ook een sociale bijdrage te leveren. En daarvoor zul je altijd herinnerd worden.

Kijk je uit naar meer oefeningen om jezelf sterker te maken? Wij delen ze graag. 

Vraag je persoonlijke begeleiding aan!

Copyright © 2024 CompanyWise • Privacy PolicyCookie policy