Evenwicht als competentie voor bewust leiderschap.

Nov 26, 2020
Frieda Janssens

Respect voor jou als leider. Want leider zijn in de snel veranderende wereld waarin we ons nu bevinden, is niet evident. Het vraagt om stevig wat ontwikkeld verandermanagement. Vroeger waren organisaties voornamelijk gericht op winstgevendheid, rationalisatie en groei, maar tegenwoordig ligt de focus op veel meer dan dat alleen. 

Als ondernemer moet je steeds meer bestand zijn tegen verandering, onzekerheid, hoge complexiteit en dubbelzinnigheid. Of zoals de Amerikanen het omschrijven: de kunst van verandermanagement in ‘this VUCA-world’. Volatile, Uncertain, Complex en Ambiguous. 

De 4 evenwichten van bewust evenwichtig leiderschap

Bewust leidinggeven gaat om evenwicht creëren. Ongeacht de situatie moeten leiders in staat zijn om hun bedrijf niet wankel te zetten. Maar hoe bewaar je als leider dat evenwicht? Want ook jij ervaart ongetwijfeld situaties die je doen wankelen.

Een balans gelijk houden, begint bij het kunnen inschatten van en inspelen op situaties. Het heeft ook vooral te maken met goed te begrijpen waaruit de gewichten bestaan. Evenwichtig leidinggeven gaat daarom over het kunnen rechthouden van vier belangrijke balansen:

1. Evenwicht tussen draag- en daadkracht met Yin en Yang

Als bedrijfsleider wil je zorgen voor een stevig draagvlak waarop je werknemers kunnen bouwen zodat ze elke vorm van veranderingen aankunnen. Tegelijkertijd moet je er ook op toezien dat het werk gedaan wordt. Dat noemen we de balans tussen Yin (draagkracht) en Yang (daadkracht).

Yin omvat in deze context competenties die vrouwen doorgaans bezitten. Denk maar aan samenwerking, onderlinge afhankelijkheid en eensgezindheid. Maar het bevat ook een globale visie gedeeld door alle teamleden, wederkerigheid en kwetsbaarheid. Het gaat hier dus meer om de psychologische krachten van een bedrijf. 

Yang vult Yin aan met rationele termen en valt eerder te beschrijven als de daadkracht waarover we het al hadden. Denk hierbij aan mannelijke energieën die het mogelijk maken om crises beter te beheersen, te profiteren van het onvoorspelbare en duurzame netwerken op te bouwen. 

2. Aandacht voor zowel interne situaties als externe ontwikkelingen 

Wie een succesvolle leider wil zijn, heeft vier petten in zijn kast liggen. Nee, niet letterlijk natuurlijk. 😉 Zo moet je competenties bezitten als leider, manager, coach en ondernemer om je bedrijf - en de situaties waarmee het te maken krijgt - perfect in balans te kunnen houden. Het belang van evenwichtig leiderschap komt ook hier weer naar boven.

2 van de vier petten gaan over het hebben van een interne en externe focus. Bij een interne focus heb je als leider aandacht voor je personeel en benut je de huidige kwaliteiten van je onderneming. Leiders met een externe focus hebben voeling met de markt, hebben oog voor trends en technologieën en durven opportuniteiten aan te gaan. Zowel aandacht hebben voor je interne als externe focus, maakt van jou de ideale leider. 

3.   Balans tussen sturen en loslaten in ideaal leiderschap

  Evenwicht vinden, draait ook om dilemma’s op de werkvloer beheren. En dat kan gaan over heel uiteenlopende zaken. Dilemma’s die jij bijvoorbeeld met je personeel ervaart, zoals geroddel op de werkvloer. Maar ook dilemma’s waar je zelf mee worstelt, zoals dingen uit handen geven en micromanagement.

  Voor oplossingen in situaties waar leiders dagelijks mee kampen, maakten we een aparte rubriek: dilemma’s @work. Een aanrader, want je herkent ze vast en zeker.

  Vind hier alle dilemma's.

  4. Evenwicht tussen samenwerken en snelheid 

  Een van de grootste tegenstellingen in operationele processen is die van ‘samen’ versus ‘snel’. Samen een project afwerken is krachtig en geeft vaak meer inzichten waardoor het project steviger in zijn schoenen staat. Anderzijds is het ook soms complex en tijdrovend, want er is meer overleg nodig. En compromissen sluiten, vraagt tijd.

  Snelheid in ontwikkelingen en beslissingen kan dan wel zorgen voor vooruitgang, het gaat vaak ten koste van synergie. Want de kans bestaat dat teams of werknemers hun eigen ding gaan doen waardoor de toegevoegde waarde van een project kan afnemen.

  Maak daarom bij ieder project de afweging of je snelheid of samenwerking de bovenhand geeft. Evenwichtig leiderschap bevat immers ook die bevoegdheden. En zo blijf je zowel efficiënt als effectief bezig. 

  Balans rechthouden, de kracht van een goede leider

  De balans rechthouden met al deze gewichten in de schaal, is geen gemakkelijke opdracht. En er bestaat geen sluitend antwoord voor. Verandermanagement en evenwichtig leiderschap zijn dan ook hobbelige parcours die je niet van vandaag op morgen beheerst. 

  Regelmatig sluimeren er tegenstellingen in het werk, dat is oké. Het is jouw rol als leider om de balans in je organisatiete behouden. Ongeacht wat er zich aanmeldt.

  Heb jij moeite om die balans recht te houden? Wij bieden graag wat tegenwicht met onze op maat gemaakte workshopsin leiderschap en verandermanagement. 

  Ga met ons in gesprek!

  Copyright © 2024 CompanyWise • Privacy PolicyCookie policy