Hallo Frieda,

mag ik je storen met volgende vraag? Het gaat om onze evaluatiegesprekken. Normaal gaan deze jaarlijks door in december of januari. Maar met de Covid-maatregelen zal dat misschien niet fysiek kunnen doorgaan.

En eerlijk gezegd, ik vind het een lastige want ik heb mijn medewerkers niet van dichtbij kunnen opvolgen. Telewerken heeft van hen zware inspanningen gevraagd en ja, er waren hier en daar wat frustraties. Maar ik wil niet te veel negatieve feedback geven. Iedereen is moe en ‘het’ beu.

Hoe pak ik het nu aan? Moet ik de evaluatiegesprekken dit jaar dan maar laten varen? Of doe ik ze online? Ik weet het even niet.

Dank om mij uit deze impasse te helpen.

Een twijfelende COO.

Beste COO,

ik begrijp dat je met vragen zit. Eerlijk gezegd heb je nu de perfecte gelegenheid om komaf te maken met klassieke evaluaties. Medewerkers evalueren kan op een andere manier dan aanspreken op wat geweest is.

Hoe kan je 2020 toch nog mooi afsluiten en 2021 positief tegemoet zien?

Door aandacht te geven! Even terzijde: onze blog Aandacht als competentie voor effectief leiderschap handelt hierover.

Luister naar je teams en hun ambities. In feite heb je maar enkele vragen te stellen:

  • Eerst en vooral oprechte aandacht voor hoe het met hen en hun omgeving gaat in de gegeven omstandigheden. Uiteraard moet ik niet vertellen dat dit een dagdagelijkse zorg is.
  •  Hoe hebben zij het jaar beleefd professioneel? Wat heeft hen (niet) geholpen om hun job te doen? Voelden ze zich van betekenis en voldoende verbonden met het bedrijf?
  •  Wat zouden ze graag veranderd zien om nog beter of met meer energie te kunnen werken?
  • Wat willen ze leren, of hoe willen ze zich verder ontwikkelen?
  •  Wat hebben ze van jou nodig? Hoe kan jij hen beter ondersteunen?

Tenslotte: als er toch nog een gelegenheid is, fysiek of online, om samen te komen dan kan je ceremonieel afscheid nemen van het jaar. Met één ding dat ze willen achterlaten, weggooien, verbranden, … en dus niet willen meenemen naar 2021. 

Heb je zelf ook zo een vraag?

Stel ze via onderstaand formulier en CompanyWise beantwoordt ze graag.

Copyright © 2024 CompanyWise • Privacy PolicyCookie policy